Meditation för balans - Sa Re Sa Sa

Sa Re Sa Sa var den första meditationen som jag kom i kontakt med inom yogan. Den blev en direkt favorit och har följt med mig sedan dess. Den inspelning jag har föredragit under alla år har varit Guru Shabad Singhs på cd:n Sa Re Sa Sa som finns att beställa på Rootlights webshop, men nu har jag också har jag hittat en till fin variant i Nirinjan Kaurs på skivan Prem Siri. Den kan du ladda hem direkt via iTunes.


Gör så här:

Sitt i skräddarställning eller på en stol med båda fötterna stadigt i golvet. Tryck handlovarna mot varandra framför naveln, fingrarna kupade. För händerna uppåt. Händerna öppnar upp sig som en skål framför ansiktet. Stanna när fingrarna når pannan. Där viks fingrarna in mot varandra upp till krogarna, ”rygg mot rygg”. För sedan händerna framför kroppen ner mot naveln igen. Sjung Sa re sa sa… på vägen upp. Sjung Ha re re ha re… på vägen ner. Stanna vid naveln och börja uppåt igen. Fortsätt i 3-11 minuter. I sin helhet går mantrat:

Sa re sa sa, Sa re sa sa, Sa re sa sa, Sarang
Harare hare hare harare hare hare harare hare hare, Harerang


Mantrat betyder ungefär:


Jag för jorden upp till himlen och himlen ner till jorden och det begränsade upp till det obegränsade och det obegränsade tilllbaka ner in i det begränsade igen.


Sa re sa sa är ett vackert och enkelt mantra som kan ge oss en glimt av det som är sann yoga: upplevelsen av det obegränsade (himlen/själen) inom ramen för det begränsade (jorden/kroppen). Du för jorden upp till himlen och himlen tillbaka ner till jorden. Du är länken. Meditationen sägs yogiskt medföra stort överflöd på alla plan. Den balanserar hela chakrasystemet, kroppens energisystem.


Lycka till!